Recenze dětských knížek

Úchvatná prostorová leporela Vojtěcha Kubašty opět k mání

14.11.2016 21:54

Vojtech Kubašta, jméno českého výtvarníka, které upadlo v zapomnění. Největší úspěchy sklízel za svá úchvatná trojrozměrná leporela pro děti, které mu vycházeli v miliónových nákladech. Pozoruhodné je, že si knihy nejen ilustroval, ale i vymýšlel a realizoval technické provedení.  Málokdo dnes ví, že v šedesátých letech pracoval na animovaných filmech Walta Disneyho, který ho oslovil s nabídkou spolupráce. Kubašta se podílel, bohužel zcela anonymně na vzniku kresleného filmu Bambi nebo Kniha džunglí.

 

Zuzana Kadlecová : Máme doma veselo. Říkanky pro nejmenší

15.09.2016 21:43

Myslíte si, že je možná rýmovačka na vysavač, telefon nebo třeba varnou konvici? Říkanky Zuzany Kadlecové Vás hravě přesvědčí, že básnička může být na jakýkoliv domácí spotřebič.

 

 

 

Jan Werich : Bleška a veška

26.05.2015 12:02

Bleška a veška, klasika z pera geniálního umělce Jana Wericha s osobotými a vtipnými ilustracemi Vlasty Baránkové právě dorazila na knižní pulty. Jedná se o již druhé vydání této úžasné knížky pro děti i dospělé. Poprvé vyšla v nakladarelství Olympia v roce 1970 s obrázky Bohumila Vašáka. Při svém prvním knižním vydání  byla báseň  vnímána jako jinotaj k obsazení Československa sovětskými vojsky v srpnu 1968. Nyní ji po více jak čtyřiceti lety vydalo nakladatelství Albatros.

Rebecca Johnson : Julinka a její zvířátka

15.05.2015 13:18

Julinka a její zvířátka, čtivá série knih pro děti, která nadchne všechny kluky a holky, kteří mají rádi zvířata a vše kolem nich. Autorkou těchto knih je australská spisovatelka Rebecca Johnson. Matka dvou dětí dokázala  s lehkostí a citem svým malým čtenářům zprostředkovat svět zvířat z australské přírody. Nemocnice pro mláďátka je název jedné z knih na kterou se blíže podíváme.

Astrid Lindgrenová : Skřítek Nils

01.05.2015 22:22

Pro české fanoušky geniální spisovatelky Astrid Lindgrenové je vydání knížky Skřítek Nils jistě velkým svátkem. Jedná se o soubor devíti příběhů, z nichž osm nebylo dosud vydáno. Hrdinu z úvodního,  příběhu však děti již důvěrně znají, jmenuje se Nils Karlssona a bydlí pod postelí jednoho malého kluka.

Sara Pennypackerová : Klementýnka a bláznivý týden recenze knížky pro děti

20.03.2015 16:38

 Klementýnka a bláznivý týden -  jedním slovem naprosto dokonalá kniha pro děti. Už dávno mi sice není náct, ale tuto knížku jsem přečetla jedním dechem na jeden zátah. Autorka naprosto geniálně vystihla úžasnou, bezelstnou dětskou logiku. Hlavní hrdinkou příběhu je třeťačka Klementýnka, která bydlí společně s rodiči a se svým malým bráškou ve velkém domě. Klementýnka se snaží dělat všechno jak nejlépe dovede. Bohužel se její snahy nesetkávají s pochopením ze stran dospělých. Taková moderní Pipi, dlouhá punčocha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dharmachari Nagaraja: Pohádky pro malé Buddhy recenze knihy

25.11.2014 14:03

Kniha je plná příběhů, které se bez uzardění dají označit jako nesmírně laskavé, přitom nevtíravé. Pohádky, které pěstují v dětech ohleduplnost k druhým a dávají v příbězích přímo na vlastní kůži procítit, jaké to je, když se člověk chová se soucitem ke svému okolí. Jak se mění on sám ve šťastnou bytost a jak se mění i reakce okolí.

Moc se mi líbila a inspirovala část pro rodiče, ve které je návod, jak s knihou pracovat.

Až budete číst příběhy se svými dětmi, můžete spolu s nimi zkoumat tu postavu, která ztělesňuje ušlechtilou povahu Buddhy. Zeptejte se svého dítěte, co činí postavu moudrou a laskavou a jak by její názory, které zde prezentuje, mohlo dítě využít ve svém každodenním životě….

Kniha, která vybočuje z davu - Pavel Žiška : O botě, která si šlapala na jazyk

08.10.2014 13:39

Na letošní vánoční trh si Albatros připravil nejednu knižní lahůdku pro děti. Ta, kterou Vám dnes chci představit nese název O BOTĚ, KTERÁ SI ŠLAPALA NA JAZYK. Autorem  knihy spisovatel, básník, textař, scénárista PAVEL ŽIŠKA (narozen 23. ledna 1959 v Praze), který si svůj první knižní křest odbyl v roce 2008 knihou Neříkejte teleti aneb knížka básní pro děti.

 

Pozor, tady jezdí auta!

22.07.2014 20:17

Nová knížka z nakladatelství Albatros z edice Už vím proč se jmenuje Pozor, tady jezdí auta. Jedná se o naučnou řadu knih přeloženou z němčiny , která dětem  přibližuje srozumitelným jazykem a názornými obrázky svět kolem nich.  Edice je určena pro děti od čtyř do sedmi let.

Ilona Fišerová : Na orlích křídlech - recenze knihy pro děti

29.04.2014 21:42

Na orlích křídlech je prvotinou Ilony Fišerové. Knížka spatřilo světlo světa díky výhře rukopisu knihy v literární soutěži vyhlášené nakladatelstvím Albatros. Tématem čtvrtého ročníku soutěže bylo Dobrodružství dětí v 21. století.

 

Po neustálému přísunu scifi příběhů a fantasy je knížka Ilony Fišerové příjemným a velmi zdařilým příspěvkem k příběhům obyčejných dětských hrdinů. Děti potřebují srovnání se svými vrstevníky, chtějí si přečíst co zažívají hrdinové, které mohou denodenně potkávat na ulici, se kterými se mohou ztotožnit. A právě takové postavy z masa a kostí, které mají úplně obyčejné životy nechala autorka ve své knize zažít úžasné dobrodružství.

 

Téměř detektivní příběh pro děti

Příběh zasazen do dnešní doby pojednává o partě kluků, kteří si založili tajnou partu a svůj volný čas tráví v přírodě. Kluci propadli kouzlu landkitingu. Neustále trénují a vymýšlejí nové postupy jak odlepit své tažné draky od země. Sehranou partu naruší příchod nového člena Marka, který se zdá být ostatním až příliš namachrovaný. V přátelství ostatních začínají první trhliny. Další hrdinkou knihy je spolužačka kluků, nadšená amatérská ornitoložka. Díky ní děti objeví hnízdo vzácných orlích mláďat, které se rozhodnout chránit a hlídat. Bohužel zanedlouho zjistí že nejsou samy, kdo se o malé opeřence zajímá. Začíná tak napínavá detektivní práce, která postupně vede až k odhalení závažného zločinu.

 

Příběh skvěle doplňují komiksové ilustrace

V knížce není nouze o napínavé okamžiky. Příběh je psán velmi svižně a čtivě, čte se jedním dechem. Kniha zaujme na první pohled i díky ilustracím Petra Morkese. Jeho komiksové obrázky úžasně dokreslují dobrodružnou atmosféru příběhu.

 

Takže jestli chcete děti na chvíli vytáhnout své děti od počítačů, je tahle knížka první volbou, díky které by se Vám to mohlo povést. Vždyť co je lepšího než se alespoň na chvilku ponořit do napínavého příběhu a nechat naplno pracovat svou fantazii.

 

Recenze na knihu Ilona Fišerová: Na orlích křídlech, Praha, Albatros 2014.

 

© Jarmila Syptáková, www.knihOko.cz, 12.5.2014

 

Zdroj: http://www.citarny.cz/index.php/aktuality-knihy/4711-literarni-soutez-albatrosu-2013-ilona-fiserova-na-orlich-kridlech

Záznamy: 1 - 10 ze 23
1 | 2 | 3 >>

Fotogalerie: Recenze dětských knížek