Recenze dětských knížek

Vtipné a snadno zapamatovatelné básničky? Letem světem za zvířátky - recenze dětské knihy

22.05.2018 21:48

Máte rádi inteligentní, nevtíravý humor a veselé veršování? Pak dětem určitě knížku pořiďte. Na 29 stranách zažijete kopec srandy. Jedna stránka – jedna básnička – jedno zvíře.

 

Savci, plazi, ptáci i hmyz

V knížce se to hemží spíše cizokrajnými živočichy, ale pár říkanek je i o těch, které v přírodě nebo na dvorku vidí i české děti. Když jsme si s dcerami knížku společně prohlížely a četly, líbily se jim všechny básničky. Nejvíce unešené byly z Popletené básničky. Nedivím se. Pro děti je srandovní všechno, co je naopak, než jsou zvyklé. Nejspíš si živě představují jaké to je, když hladová mrkev okusuje chlupatého králíčka

Myši kočku chtivě loví,

Kohout snáší vajíčka,

Na větvi si želva hoví,

Mrkev chroupá králíčka.

První čtení pro prvňáčky

Kniha je napsána velkým tiskacím písmem. Hodí se tak jako první čtení pro začínající čtenáře. I textu je tak akorát, aby prvňáček přelouskal jednu stránku s básničkou. Velký prostor je věnován i barevným ilustracím. Na některých obrázcích vypadají zvířata jako živé.  

Kdo napsal knížku?

Autorkou knížky je Alena Gondeková, která stojí nejen za verši, ale i za grafickou úpravu obrázků. Vše dokonale ladí. Knížka je pokračováním úspěšného prvního dílu s názvem Se smíchem za zvířátky.

Technická poznámka na konec

Jedinou výtku bych měla k medailonku básnířky na konci. Text bych uzpůsobila dětským čtenářům. Knížka je psaná pro ně. Ocenily by spisovatelčino vyprávění o sobě, kterým by se jim více přiblížila. Představení knihy a co v ní čtenář najde by se hodilo spíše na zadní obálku knihy. Případný zájemce by se tak v knize díky skvělému popisu obsahu rychleji zorientoval.

Koupit či nekoupit?

Já mám jasno.  S klidným svědomím doporučím knížku dalším čtenářům. Líbila se mně i mým dětem. Moc. Velké plus vidím v tom, že si i z hravého veršování odnesou pár zajímavých postřehů ze světa zvířat i ponaučení pro život.

Jste na knížku zvědaví? Mrkněte na video, díky kterému si knihu prolistujete a poslechnete přednes Popletené básničky.

 

 

Úchvatná prostorová leporela Vojtěcha Kubašty opět k mání

14.11.2016 21:54

Vojtech Kubašta, jméno českého výtvarníka, které upadlo v zapomnění. Největší úspěchy sklízel za svá úchvatná trojrozměrná leporela pro děti, které mu vycházeli v miliónových nákladech. Pozoruhodné je, že si knihy nejen ilustroval, ale i vymýšlel a realizoval technické provedení.  Málokdo dnes ví, že v šedesátých letech pracoval na animovaných filmech Walta Disneyho, který ho oslovil s nabídkou spolupráce. Kubašta se podílel, bohužel zcela anonymně na vzniku kresleného filmu Bambi nebo Kniha džunglí.

 

Zuzana Kadlecová : Máme doma veselo. Říkanky pro nejmenší

15.09.2016 21:43

Myslíte si, že je možná rýmovačka na vysavač, telefon nebo třeba varnou konvici? Říkanky Zuzany Kadlecové Vás hravě přesvědčí, že básnička může být na jakýkoliv domácí spotřebič.

 

 

 

Jan Werich : Bleška a veška

26.05.2015 12:02

Bleška a veška, klasika z pera geniálního umělce Jana Wericha s osobotými a vtipnými ilustracemi Vlasty Baránkové právě dorazila na knižní pulty. Jedná se o již druhé vydání této úžasné knížky pro děti i dospělé. Poprvé vyšla v nakladarelství Olympia v roce 1970 s obrázky Bohumila Vašáka. Při svém prvním knižním vydání  byla báseň  vnímána jako jinotaj k obsazení Československa sovětskými vojsky v srpnu 1968. Nyní ji po více jak čtyřiceti lety vydalo nakladatelství Albatros.

Rebecca Johnson : Julinka a její zvířátka

15.05.2015 13:18

Julinka a její zvířátka, čtivá série knih pro děti, která nadchne všechny kluky a holky, kteří mají rádi zvířata a vše kolem nich. Autorkou těchto knih je australská spisovatelka Rebecca Johnson. Matka dvou dětí dokázala  s lehkostí a citem svým malým čtenářům zprostředkovat svět zvířat z australské přírody. Nemocnice pro mláďátka je název jedné z knih na kterou se blíže podíváme.

Astrid Lindgrenová : Skřítek Nils

01.05.2015 22:22

Pro české fanoušky geniální spisovatelky Astrid Lindgrenové je vydání knížky Skřítek Nils jistě velkým svátkem. Jedná se o soubor devíti příběhů, z nichž osm nebylo dosud vydáno. Hrdinu z úvodního,  příběhu však děti již důvěrně znají, jmenuje se Nils Karlssona a bydlí pod postelí jednoho malého kluka.

Sara Pennypackerová : Klementýnka a bláznivý týden recenze knížky pro děti

20.03.2015 16:38

 Klementýnka a bláznivý týden -  jedním slovem naprosto dokonalá kniha pro děti. Už dávno mi sice není náct, ale tuto knížku jsem přečetla jedním dechem na jeden zátah. Autorka naprosto geniálně vystihla úžasnou, bezelstnou dětskou logiku. Hlavní hrdinkou příběhu je třeťačka Klementýnka, která bydlí společně s rodiči a se svým malým bráškou ve velkém domě. Klementýnka se snaží dělat všechno jak nejlépe dovede. Bohužel se její snahy nesetkávají s pochopením ze stran dospělých. Taková moderní Pipi, dlouhá punčocha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dharmachari Nagaraja: Pohádky pro malé Buddhy recenze knihy

25.11.2014 14:03

Kniha je plná příběhů, které se bez uzardění dají označit jako nesmírně laskavé, přitom nevtíravé. Pohádky, které pěstují v dětech ohleduplnost k druhým a dávají v příbězích přímo na vlastní kůži procítit, jaké to je, když se člověk chová se soucitem ke svému okolí. Jak se mění on sám ve šťastnou bytost a jak se mění i reakce okolí.

Moc se mi líbila a inspirovala část pro rodiče, ve které je návod, jak s knihou pracovat.

Až budete číst příběhy se svými dětmi, můžete spolu s nimi zkoumat tu postavu, která ztělesňuje ušlechtilou povahu Buddhy. Zeptejte se svého dítěte, co činí postavu moudrou a laskavou a jak by její názory, které zde prezentuje, mohlo dítě využít ve svém každodenním životě….

Kniha, která vybočuje z davu - Pavel Žiška : O botě, která si šlapala na jazyk

08.10.2014 13:39

Na letošní vánoční trh si Albatros připravil nejednu knižní lahůdku pro děti. Ta, kterou Vám dnes chci představit nese název O BOTĚ, KTERÁ SI ŠLAPALA NA JAZYK. Autorem  knihy spisovatel, básník, textař, scénárista PAVEL ŽIŠKA (narozen 23. ledna 1959 v Praze), který si svůj první knižní křest odbyl v roce 2008 knihou Neříkejte teleti aneb knížka básní pro děti.

 

Pozor, tady jezdí auta!

22.07.2014 20:17

Nová knížka z nakladatelství Albatros z edice Už vím proč se jmenuje Pozor, tady jezdí auta. Jedná se o naučnou řadu knih přeloženou z němčiny , která dětem  přibližuje srozumitelným jazykem a názornými obrázky svět kolem nich.  Edice je určena pro děti od čtyř do sedmi let.

Záznamy: 1 - 10 ze 24
1 | 2 | 3 >>

Fotogalerie: Recenze dětských knížek